De houdbaarheid van cosmetica

Geplaatst op: 17-05-2011

De houdbaarheid van cosmetica

Ook cosmetica heeft een houdbaarheidsdatum en zijn niet onbeperkt houdbaar, de werking is op den duur verdwenen en kan voor vervelende bijwerkingen zorgen zoals irritaties.

Dag en nachtcrèmes

De meeste crèmes zijn na opening drie tot zes maanden houdbaar en ongeopend ongeveer 2 jaar. Zorg dat je een spatel gebruikt zodat er minder bacterieën in het product komen of kies voor een product met een luchtdicht pompje. Als de verpakking goed afgesloten wordt of het product een koele en donkere plaats krijgt kun je het langer bewaren.

Gezichtsreinigers en maskers

Reinigingsmelk of twee-fasenproducten zijn 1 tot 2 jaar houdbaar, een schuimende wasgel of tonics met alcohol blijven 2 tot 3 jaar goed mits donker en koel bewaard. Crèmemaskers in potjes blijven 6 maanden goed, in tubes ongeveer 1 jaar.

Geuren

Hoe meer alcohol in de parfum hoe langer het houdbaar is want eenmaal geopend kun je de geurtjes het best binnen een jaar opmaken. Eau de toilette en eau de parfum houden 1 tot 2 jaar. Licht en zuurstof zijn grote boosdoeners, zij brengen namelijk de chemische reactie op gang die parfum bederft waarna het zuur kan gaan ruiken dus altijd koel en donker bewaren.

Make-up in droge vorm

Make-up in droge vorm zoals poeders, blush, oogschaduw en lip- en oogpotloden kan je 2 jaar bewaren, compactpoeder 3 jaar. Los poeder blijft zelfs eindeloos goed mits je wekelijks het sponsje of de kwast wast met een milde babyshampoo.

Make up in crèmevorm

De houdbaarheid van blush of oogschaduw in crèmevorm is 18 maanden. Lipstick en lipgloss gebruik je slechts 6 maanden ivm bacterieën, al blijven ze ongeopend 3 jaar goed. Bij foundation kijk je op welke basis het is: op waterbasis maximaal 1 jaar en op oliebasis 1,5 jaar. Op extreem warme dagen kun je cosmetica het beste in de koelkast bewaren.

Mascara, nagellak, concealers of stiften

Concealers of stiften waarmee je puistjes aanstipt, gooi je na 3 tot 6 maanden ivm bacterieën. Nagellak kun je na opening 1 tot 2 jaar gebruiken, als de textuur verandert moet je de nagellak weggooien. Voorzichtig moet je zijn met oogmake-up, slijp je oogpotloden regelmatig en gebruik ze niet langer dan 2 jaar. Vloeibare eyeliner is 6 maanden houdbaar. Mascara die te lang ligt kan oogontsteking veroorzaken, zorg dat je je mascara na 6 maanden vervangt.

Shampoo, douchegel en zeep

Shampoo, douchegel en zeep blijven lang goed, ongeveer 2 jaar, zeep zelfs 3 tot 4 jaar, zelfs in de warmte en vochtige lucht van de badkamer.

Zelfbruiners en bodylotions

Zelfbruiners blijven ongeveer 3 tot 6 maanden bruikbaar, daarna werkt de bruinende stof DHA niet meer. Als de zelfbruiner niet meer goed is merk je dat aan de geur. Bodylotions blijven ongeveer 2 jaar goed en kun je ook merken aan de geur en structuur wanneer het niet meer goed is.

Zonneproducten

Eenmaal geopend, gebruik je de zonneproducten binnen 1 jaar want producten van vorig jaar bieden niet meer dezelfde bescherming, zeker niet nadat het een zomer lang aan hoge temperaturen werd blootgesteld. Ongeopend blijft het wel makkelijk 3 tot 4 jaar goed. De UV filter blijft ongeveer een jaar goed, heb je na de zomer nog over gebruik het dan als een bodylotion!

 

Meer artikelen

Default 120x600
Algemeen
Schrijf u in voor de nieuwsbrief